Η μελέτη του σπέρματος ή σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την εξέταση «κλειδί» για τον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας. Ένα καλής ποιότητας σπέρμα σημαίνει ότι ο άνδρας μπορεί να πάει σπίτι του να τεκνοποιήσει ή να αναζητήσει τα αίτια της υπογονιμότητας στη θήλυ σύντροφο.
Στο σπερμοδιάγραμμα υπολογίζεται ο ολικός αριθμός σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα (τα ποσοστά επί τοις εκατό των ταχέως κινούμενων σπερματοζωαρίων , των μετρίως προωθητικών, κ.λπ.).
Προαιρετικά, μπορεί να γίνει μορφολογική ανάλυση των σπερματοζωαρίων κατά το πρωτόκολλο των Kruger, όπως και να ληφθούν φωτογραφίες του δείγματος, ή και να βιντεοσκοπηθεί το δείγμα σπερματοζωαρίων. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποσταλούν μέσω e-mail στον θεράποντα ιατρό και αντιστοίχως παραμένουν ηλεκτρονικά αρχειοθετημένα στο εργαστήριό μας.
Είναι καλό για τον εξεταζόμενο, παράλληλα με το σπερμοδιάγραμμα να γίνονται και άλλες αναλύσεις, όπως: καλλιέργειες και αναζήτηση παθογόνων μικροβίων στο σπέρμα (κοινοί κόκκοι, μυκοπλάσματα, Chlamydia, αναερόβια, κ.ά.). Η ανεύρεση παθογόνων μικροβίων στο σπέρμα και η εκρίζωσή τους μπορεί να λειτουργήσουν ως «ντόπινγκ» στην ποιότητα του σπέρματος και με αυτόν τον τρόπο ένα μέτριας ποιότητας σπέρμα μπορεί να καταστεί γόνιμο μετά το πέρας της χορηγηθείσας θεραπείας.
Παράλληλα, όποτε κριθεί απαραίτητο, είναι δυνατή η μέτρηση βιοχημικών δεικτών στο σπέρμα, όπως φρουκτόζης, α-γλυκοσιδάσης, κ.λπ.
Η ορμονική διερεύνηση του εξεταζόμενου (μέτρηση ορμονών θυρεοειδούς, επιπέδων FSH, LH, Testo, freeTesto, SHBG, κ.ά.) δίνει επίσης χρήσιμες κλινικές πληροφορίες για τη δυνατότητα τεκνοποίησης, διερεύνηση πιθανής στυτικής δυσλειτουργίας, κ.λπ.
Όλες οι παραπάνω αναλύσεις διενεργούνται με την πλέον κατάλληλη υποδομή στο εργαστήριό μας.